13 Nisan 2016 Çarşamba

TAKLİT VE TAĞŞİŞ NEDİR?



TAKLİT VE TAĞŞİŞ NEDİR?


TAKLİT:


1. isim Belli bir örneğe benzemeye veya benzetmeye çalışma
"Her memleket başkalarının yeniliklerini taklit ile başladığı intizama kendisinin eskiliklerini tahkik ile nihayet verir." - A. H. Müftüoğlu
2. Birinin davranışlarını, konuşmasını tekrarlayarak eğlenme
"Hele taklitleri? Kadın taklidi, Arap taklidi hepsini birbirinden güzel yapıyordu." - Y. Z. Ortaç
3. Benzetilerek yapılmış şey, imitasyon
TAĞŞİŞ:
1.isim Bir şeyin içine başka bir madde karıştırma, katıştırma
GIDA SEKTÖRÜ İÇİN TAKLİT TAĞŞİŞ NEDİR?

Gıda üretiminde, standart ürün üretmek anlamına kullandığımız "Standardizasyon" kelimesinin önemi büyüktür.
Standart ürün üretmek için :

-Standart (veya aynı standartta ürün) ham maddeler (Kimyasal,Fiziksel ve M.biyolojik kriterleri aynı olan)
-Standart depo koşulları ve raf ömrü,
-Standart üretim basamakları,
-Standart üretim ortamı,
-Standart ambalajlama,
-Standart son ürün depolaması uzayıp giden bir listemiz mevcut.


TAKLİT VEYA TAĞŞİŞ OLARAK TANIMLADIĞIMIZ TEHLİKE NE?

Sadece gıda üretiminde değil tüketim malzemesi olarak kullanılan her olguda bu sıkıntıyla karşılaşmak artık mümkün,

Üreticinin/Satışçının fazla kar elde edebilmek, elindeki ürünü satabilmek, standart dışı ürünü standart gibi göstermek, uygun olmayan ürünü uygun gibi göstermek, yasal değerler içerisinde olmayan ürünü yasal göstermek, uygun olmayan hammadde üretim yaparak tüketime sunmak, sorunlu ürünü sorunsuz gibi göstermek için hilelere başvurmak gibi nedenleri olan ve alıcısını kandırmaya ve hata yapmaya sürükleyen bir proses bütünüdür. Hileli ürün üretme düşüncesinin tamamını tanım olarak kabul edebiliriz.

Bu tanım:

-Parça olarak aldığınız ürün içerisine toz ürün karıştırmak gibi zararsız maddeleri de içerse de,
-Yasal limiti aşmış ürünü sevk etmeyi de,
-Renk olarak tercih edilmeyecek ürüne renk katılmasını da,
-O ürünle hiç ilgisi olmayan ama yapı olarak benzeyen ürünü de aynı anda kapsamaktadır.

TÜRKİYE DE TAKLİT TAĞŞİŞ?

Türkiye bu konuda daha olayın çok başında maalesef,
Daha kendi koyduğumuz kuralları bile denetleyemiyor ülkemize dış kaynaklardan giriş yapan ürünleri kontrol dahi edemiyoruz.

Türkiye de ki Taklit tağşişin tek karşılığı Bakanlığın ay da bir marketlerden topladığı üründe yaptığı analizler dir. Bu da kamuoyuna duyurulur ve gerekli/gereksiz karalama yapılmasıdır.

*Yapılan yanlıştır çünkü: sen denetçi konumunda ysan rezil etmekten önce önleyici olmalısın. 
Ve bunu başta yani hammadde de kontrol önlemlerini arttırmalısın standartlar koymalısın.
Denetimler yapıp örnekleri göstereceksin.

BUNU KONTROL ETMEK ?

Bu tam olarak bildiğimiz bir konu (Risk analizi ile) bilmediğimiz bir konu enteresan bir maliyet artışı ile.

Risk analizinde: Bu ürünün hangi grupta olduğu,
Tehlikenin ne olduğu ve tipi(Fiziksel,Kimyasal,Biyolojik)
Amacın ne olduğu
Risk sınıfı belirlemesi (Risk olasılık şiddet)
Kontrol yönetemi
Sonucun ne olması gerektiği gibi sorulara cevap verilerek yapılır.

Örn:
1.       


TOZ KIRMIZI BİBER


BOYAR MADDE EKLENMESİ
YASAL OLMAYAN ÜRÜN İÇERİĞİ


HAKSIZ MADDİ KAZANÇ

3


1


3


DÜŞÜK RİSK


BELGELENDİREBİLEN TEDARİKÇİDEN ALIM



KRİTER UYGUN DEĞİL İSE

BELGE YOK İSE DIŞ LAB. DESTEĞİ ALINIR. (BELGELİ TEDARİKÇİ BULUNAMAZ İSE)



BRC V7 de zorunlu tutulduğunuz bu konu için Global istenen kaynak da:

Food Standards Agency <fsa@public.govdelivery.com> dir.

Bu derneğin global ve güncel bildirim bültenine üye olmanız nerede ne sorun yaşanmış hangi sorun geri çağırma yapmış gibi konuların size anlık ulaşımı sağlıyor.

Güvenli gıda şart tabi ki:)

Sevgiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder