11 Nisan 2016 Pazartesi
ETİKET ÜZERİNDE YAZILANLAR, YAZMANIZ GEREKENLER VE NE ANLAMA GELDİĞİ?
GIDA ETİKETLERİ/AMBALAJ ÜZERİNDE YAZILAR-
NE ANLATIYOR? HANGİSİ YASAL?
NERELERDE YANILTIYOR?
DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN ŞEYLER NELER?
Genel anlamda bir etikette bulunması zorunlu bilgiler:
-Ürün tam ismi
-İçindekiler ve Alerjen bilgisi
-Menşei
-Kullanım bilgisi
*Özel bir gruba ait üretildi ise belirtilmeli(Bebek,Hasta,Hamile,Yaşlı)
-Üreten firma bilgileri(Adres,Telefon,Mail)
-İşletme kayıt belge numara
-Net miktar
-Enerji Tablosu(100gr da ki değerlere göre hazırlanır)
-Alkol miktarı
1-Ürün tam ismi:
Ürün ismi: Tanıtım kısmında girdiğiniz tüm şekilli yazıları bırakarak içindekiler kısmının hemen üzerinde tam ayrıntılar belirtilerek ürün ismi yazılır.
NAR SOS ise için Konsantre Nar (Aromalı ) Sos şeklinde yazılmalıdır. Ürünle ilgili tebliğ değerleri kontrol edilmelidir.
*Bazı ürünler için tüketici koruma olarak aynı boyutlarda aromalı,konsantre şeklinde bilgilerin büyük yazılması istenebilir. Doğal,sağlıklı,%100 gibi ifadelerin kullanımı için de danışılabilir rekabet kurumu tarafından uygun bulunmayan etiketler için toplatma kararı uygulanmaktadır. Bu ibareler tüketici yanıltma olduğu için ekstra para cezası ile de sonuçlandırılır.
2-İçindekiler ve Alerjen Bilgileri:
İçindekiler:Bir ürünün içeriğinde bulunan tüm bileşenlerin açıklandığı yerdir.
Bu bölümde dikkat edilmesi gereken kısımlar şu şekildedir:
-Ürün içeriği büyükten başlayarak küçüğe göre azalarak not alınır.
-Ürün ismi içinde geçen Örn: Toz Tarhana çorbası Karışımı ise Tarhana Çorbası(%34),nişasta,.... şeklinde ürünün baz maddesini oluşturması gereken madde % olarak belirtilmelidir.
-Ürün içerisinde bulunan alerjenler bold yada italik yazı ile yani diğer içerikten ayrılacak şekilde yazılmalı ve mümkünse(zorunlu değil) alt kısımda alerjenler adı ile içerisinde buğday var ise gluten, Peynir var ise süt şeklinde belirtilmiştir.
-Küçük bir ayrıntı da(zorunlu değil) aynı üretim basamaklarında üretilmiş diğer ürünlerden kaynaklı olacak alerjen maddeleri iz miktarda diye paylaşmak alerjik bünyeleri korumak için düşünceli bir adım olur.
-Ürün reçete ve edinilmiş tecrübe kaybetmemek amaçlı olarak %2 altındaki ürün bilgilerini (Alerjen olmamak kaydı ile) gruplandırılarak yazılabilir. Baharat karışımı gibi.
3-Menşei:
Bir ürün için nerede üretildiğinin etikette belirtilmesi yasal zorunluluktur. menşei sadece ülke ismi verilerek de yapılabilir.
4-Üreten firma bilgileri(Adres,Telefon,Mail)
Zehirlenme gibi durumlarda üreticiye ulaşılması gerektiğinden telefon,mail ve adres gibi bilgilerin verilmesi zorunludur.
5-İşletme kayıt veya onay belge numara
Türkiye üretimi olan ürünlerin TR-...-K-... şeklinde ki üretim yerini tanıtan kayıt veya onay numaraları ambalaj üzerinde olması zorunludur.
6-Net miktar:
Ambalaj üzerinde yer alması gereken zorunlu bir madde de ağırlık veya hacim bilgisidir.
Ürün üzerinde net bilgi olmalıdır.Ambalaj üzerindeki +- ifadesinin yerine büyük e harfi kullanılmaya başlandı.Ambalajın dahil olmadığı bilgisini temsil eder.
7-Enerji Tablosu:
Enerji tablosu ürün içeriğinde ki Protein, Karbonhidrat, Yağ,Enerji(Toplam). olarak ürüne özelleşmiş ise su ise karbonhidrat, lifli ise lif gibi maddelerde istenebilir.
8-Alkol miktarı:
%1,2 den fazla alkol oranı bulunuyor ise bu oran etikette içerir şeklinde ayrıca bulundurulmalıdır.
YASAL BİLGİLER ŞU ŞEKİLDE:
Zorunlu etiket bilgileri:
Kolayca görülebilecek açıkça okunabilecek ve silinmeyecek şekilde dikkat çekici bir yere yerleştirilir.
Diğer yazılı veya resimli unsurlar vasıtasıyla herhangi bir şekilde saklanamaz. Kapatılamaz veya kesilemez
Yazılar ile zemin arasında belirgin bir kontrast olması sağlanır.
BOYUTLAR
X-Yükseklik 6
Punto büyüklüğü 7
x yüksekliği en az 1,2mm
x yüksekliği en az 0,9mm
(En geniş yüzey 80cm2 den daha küçük ise
Mevzuat gerekliliğine uygun olarak yapılır.
Detaylar için ETİKET Tebliği kullanılabilir.
Danışma için mail yada yorum yazabilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder