İŞLETME KAYIT BELGESİ/NUMARASI, İŞLETME ONAY BELGESİ/NUMARASI
Gıda ambalajlarında daha önceden görmeye alıştığımız yeni mühendislerin belkide hatırlamayacağı bir ibareydi: "Bu ürün Gıda ve Tarımcılık bakanlığının verdiği 12345 numaralı izin ile üretilmiştir"
2011 yılında değiştirilen kanun ile Bakanlık her üretim yerinde Gıda mühendisi?? çalıştırıyoruz. Bu onayı biz vermeyelim dedi.
-Bu kanun ne demek ti? Kısaca şu değişikliklere yol açtı...
*ESKİ-Tüm ürünler kontrolden geçmeliydi.
YENİ-ONAYA TABİ(Onay belgeli), KAYDA TABİ(Kayıt belgeli) olarak ikiye ayırdılar.
Onaylı olanlar eski uygulama ile devam edecek.
Kayıtlı olanlar yeni uygulama ya tabi olacaktı.
*ESKİ- Ürünler arasında ayrım yok.
YENİ-
KAYITA TABİ ÜRÜNLER: EK-1 harici ürün üreten işletmeler,
ONAYA TABİ ÜRÜNLER: EK-1 de olduğu gibidir.
*ESKİ-Her yeni ürün için belgeler ve etiket bilgileri hazırlanacaktı bakanlık onay alınıp üretim yapılacaktı.
YENİ-Her ürün bizim denetimimizde olmasına gerek yok. Çalıştırılması zorunlu personel tarafından kontrol edilsin Bakanlık genel denetimlerde olması gereken şeyleri kontrol etsin kararı çıktı.
*İŞLETME NUMARALARI BİR İŞLETMENİN T.C. KİMLİK nosu gibidir.
Her üretilen üründe (etiketinde,ambalajında) bu numara ya yer verilmelidir.
EK1
(Değişik:RG-7/1/2014-28875)(1)
Ek-1
ONAY KAPSAMINDAKİ
GIDA İŞLETMELERİ
Hayvansal Gıdalar
İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği kapsamındaki gıda işletmeleri:
1- GENEL FAALİYET
GÖSTEREN İŞLETMELER
a)
Muhafaza şartları sıcaklık kontrolünü gerektiren hayvansal gıdaları depolayan
müstakil soğuk depolar.
b)
Hayvansal gıdanın yeniden ambalajlandığı müstakil işletmeler.
c)
Hayvansal gıdanın, gıda işletmecilerine toptan satışının yapıldığı yerler.
ç)
Bitkisel ve işlenmemiş hayvansal ürünlerin her ikisini de içeren gıdaların
üretildiği yerler.
2- EVCİL TIRNAKLI
HAYVAN ETİ ÜRETEN İŞLETMELER
a) Kesimhane.
b) Parçalama tesisi.
3- KANATLI ETİ VE
TAVŞANIMSI ETİ ÜRETEN İŞLETMELER
a) Kesimhane.
b) Parçalama tesisi
4- ÇİFTLİK AV HAYVANI ETİ ÜRETEN İŞLETMELER
a) Kesimhane.
b) Parçalama tesisi.
5- YABAN AV HAYVANI ETİ ÜRETEN İŞLETMELER
a) Av hayvanı eti işleyen tesisler.
b) Parçalama tesisi.
6- KIYMA, HAZIRLANMIŞ ET KARIŞIMLARI VE MEKANİK OLARAK AYRILMIŞ ET ÜRETEN
İŞLETMELER
a) Kıyma üreten işletmeler.
b) Hazırlanmış et karışımları üreten işletmeler.
c) Mekanik olarak ayrılmış et üreten işletmeler.
7- ET ÜRÜNLERİ ÜRETEN İŞLETMELER
a) İşleme tesisi.
8- CANLI ÇİFT KABUKLU YUMUŞAKÇALARI İŞLEYEN İŞLETMELER
a) Sevkiyat merkezi.
b) Arındırma merkezi.
9- BALIKÇILIK ÜRÜNLERİ İŞLEYEN İŞLETMELER
a) Fabrika gemisi.
b) Dondurucu gemisi.
c) Taze balıkçılık ürünleri tesisi/Dondurulmuş balıkçılık
ürünleri tesisi.
ç) İşleme tesisi.
d) Toptan satış yeri.
e) Mezat salonu.
10- ÇİĞ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ İŞLETMELERİ
a) Toplama merkezi.
b) Süt işleme tesisi.
11- YUMURTA VE YUMURTA ÜRÜNLERI İŞLETMELERİ
a) Yumurta paketleme tesisi.
b) Sıvı yumurta tesisi.
c) İşleme tesisi.
12- KURBAĞA BACAĞI VE SALYANGOZ İŞLEYEN İŞLETMELER
a) İşleme tesisi.
13- DON YAĞI TORTUSU VE HAYVANSAL YAĞLARI İŞLEYEN RENDERİNG TESİSLERİ
a) Toplama tesisi.
b) İşleme tesisi.
14- İŞLENMİŞ
MESANE, BAĞIRSAK VE İŞKEMBE ÜRETİMİ YAPAN İŞLETMELER
a) İşleme tesisi.
15- JELATİN ÜRETEN
İŞLETMELER
a) İşleme tesisi.
16- KOLLAJEN
ÜRETEN İŞLETMELER
a) İşleme tesisi.
______
(1) Bu değişiklik
31/12/2013 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder