ISO9001:2015 Güncelleme Bilgilendirmesi 2:
İlk 3 bölüm genel bilgiler olarak değerlendirilirse Bölüm 4 den başlayalım değişikliklere:
Bazı yenilikler(N) bazı yer değişiklikleri(R) Tam olarak gerçek bir yenilik olmayanlar (NR) olacak bunları da maddelerde açıklarım tabi:)
BÖLÜM 4 KURULUŞUN Bağlamı:
4.1 Kuruluş bağlamının anlaşılması(N)
Kuruluş, amacı ve stratejik yönü ile ilgili olan ve kalite yönetim sistemlerinin amaçlanan sonuç/sonuçlarına ulaşabilme yeteneğini etkileyen, iç ve dış hususları tayin etmelidir.
Kuruluş bu iç ve dış hususlarla ilgili bilgi izlenmeli ve gözden geçirmelidir.
Dış bağlam:Yasal,teknolojik,rekabetçi,pazar,kültürel,sosyal,ekonomik(ulusal,uluslararası,bölgesel)
İç bağlam:Organizasyonun performansı,bilgisi,değerleri,kültürü.
*Diyorki :Firmanızın/Organizasyonunuz amacı hedefleri özellikleri nedenini nasılını anlatın hiç bilmeyen biri anlayacak gibi anlatın. İçini dışını yararını başarısını...
4.2 İlgili tarafların ihtiyaç ve beklentilerinin anlaşılması(N)
Kuruluş, müşteri ve uygulanabilir birincil ve ikincil mevzuat hükümlerini karşılayan ürünleri ve hizmetleri düzenli olarak sağlama yeteneğine etkisi veya potansiyel etkisinden dolayı:
a)Kalite yönetim sistemi ile ilgili tarafları,
b)Bu ilgili tarafların kalite yönetim sistemi ile ilgili şartları,
Kuruluş, bu ilgili taraflar hakkındaki bilgileri ile bu tarafların şartlarını izlemeli ve gözden geçirmelidir.
*Diyorki: İlgili taraf olan tebliğlerimiz standartlarımız kanunlarımız kodeksimizi kontrol etmeliyiz.
4.3 Kalite yönetim sisteminin kapsamının belirlenmesi(NR)(DOBİ)(El kitabı yok artık ama bir kitaba yazılmalı bu-öneri)
*Açıklaması yok tam anlamıyla HARİÇ TUTULDU dediğimiz şeyin yerine getirildi.
Neden senin için uygulanamaz bir madde olduğunu açıklamalısın bu madde.
4.4 Kalite Yönetim sistemi ve prosesleri(NR)(N)
4.4.1 Süreç
Kuruluş, bu standardın şartlarına uygun olarak, ihtiyaç duyulan prosesler ve bunların birbiri ile etkileşimi dahil, bir kalite yönetim sistemi kurmalı, uygulamalı, sürekliliğini
sağlamalı ve sürekli iyileştirmelidir. Kuruluş, kalite yönetim sistemi için ihtiyaç duyulan prosesleri
ve bunların kuruluşun tamamında uygulamalarını tayin etmeli.
a) Bu proseslerin istenen girdileri ile beklenen çıktılarını tayin etmeli,(N)
b) Bu proseslerin sırası ve birbirleri ile etkileşimini tayin etmeli,
Diyorki: Enine boyuna anlat- akışların nasıl sürekliliği nasıl sağlanıyor. Prosesler ne sürecindeki yeri ne? Hangi proses çıktısı diğer prosese girdi olur onun çıktısı ne olur gibi.
c) Proseslerin etkili işletimi ve kontrolünü güvence altına almak için ihtiyaç duyulan kriter ve yöntemleri (izleme, ölçme ve ilgili performans kriterleri dahil) tayin edilmeli ve uygulanmalı,(N)
d) Bu prosesler için ihtiyaç duyulan kaynakları tayin etmeli ve varlığını güvence altına almalı,
e) Bu prosesler için yetki ve sorumlulukları belirlemeli,(N)
f) Madde 6.1’in şartlarına göre tayin edilmiş risk ve fırsatları belirlemeli,(N)
g) Bu prosesleri değerlendirmeli ve bu proseslerin istenen sonuçlara erişmesini güvence altına almak için ihtiyaç duyulan herhangi bir değişikliği uygulamalı,
h) Proses ve kalite yönetim sistemini iyileştirmeli
*SWOT analizi yapın ZAYIF yön Kuvvetli yön Tehdit belirle Fırsat belirle - leri + ile nötürle :) Bu konu yeni ve biraz derin analiz konusunu anlayıp o şekilde ilerlemek gerek belki bir ara bu konuya da gireriz:)
4.4.2
a) Bu proseslerin işletimini desteklemek için dokümante edilmiş bilgiyi muhafaza etmeli,
b) Prosesleri planlanan şekilde yürütüldüğünden emin olmak için dokümante edilmiş bilgiyi sürdürmelidir.(DOBİ)
31 Mart 2016 Perşembe
30 Mart 2016 Çarşamba
ISO9001:2015 Güncelleme Bilgilendirmesi:
ISO9001:2015 Güncelleme Bilgilendirmesi:
Şuan çoğu kişinin ilgisini çekmeyecek çünkü güncellemenin kesinleşmesi için daha tammm 3 yıl var:)
Ama yönetim sistemlerinin başındaki insanlardan yılı dolmadan önce bu geçişin tamamlanması istenecektir. Eğitimini almanız gereken geçişde ki değişiklikler aynen şu şekilde olacak:
Öncelikle tanım değişikliklerine göz atalım:

Standartta terim harici yapılan değişikliklerde şu şekilde:
- Dokümante edilmiş bilgi kısaca DOBİ diye geçecek. (Prosedür,Talimat,Form adına daha önce ne dediyseniz artık standart ismi yok) *Bana kalırsa olduğu gibi kalsın kalmasın da sorun yok çünkü. Personeliniz öyle bilsin öyle uyarlasın(Yeni bir isim verip belgeleri birbirlerine karıştırmalarına değmez)
- El kitabı zorunlu değil. *Çoğunuz için tüm sistem kurulduktan sonra hazırlamak zorunda kaldığı bir toplamlar bütünüydü. Serbest kalması güzel fakat kuralların toplandığı bir belge yani Dobi sistemin sürdürülebilir olması için gerekli derim ben.
- Dış kaynaklı ürün ve Hizmetler.
- Dışarıdan tedarik edilen proses,ürün ve hizmetlerin kontrolü *Bu maddenin tamamı ISO9001 de artık hizmette var denmesi(Yani üretici değilim 9001 uygulayamam mı? Sorusunun Evet,Sende uygulayabilirsin çünkü hizmet, tedarikçi sektörleri içinde 9001 çok gerekli cevabı.
- Dışarıdan tedarik edilen proses, ürün ve hizmetlerin kontrolü *Gıda üreticisi/yöneticisi isen Fason kavramını kontrol et , Tedarikçi isen veya hizmet alıcısı isen kontrol etmek senin hakkın bunu kullan. Bende kullanmana sebebin oldum diyor.
- Riske dayalı düşünme ile kontrollerin ve kapsamların belirlenmesi *Bu konu biraz sıkıcı olacak ama gıdacılar risk mantığına yakın insanlar.Bunu biraz şöyle düşünün risk sadece üretimde sevkde hammadde de değil diğer departmanlarda artık risk belirleyip önlem alacaklar. Bunu genişce şu şekilde açıklayabiliriz.
Bir departman düşünün muhasebe: Sermaye yatırıma yetersiz gelebilir, yurtdışında yeni bir pazara girdiğinde zarar edebilir, karda edebilir ama parasını alamayadabilir.
Bunun için ben şu şekilde bir tablo hazırladım. Risklerimi önemseyen ben için 3 aşamalı siz daha titizseniz 4-5 da uygun
Tablo bir satınalma departmanının bir riski siparişin geç açılması
Sorular : Konu ne? Fonksiyonu ne? Riski ne?Neden olmuş olabilir? Etki katsayısı kaç olacak? Etkilenen birim ne olacak?(Bu sorunun cevabı firma imajı bile olabilir) Bu riskin olasığı ne? Değelendirme siddeti ne olacak? Bunun sizin için önemi ne? Aksiyon ne? 2. aşama etki etti çözüm bulduk sonuç elde ettik mi? yeniden her soru için planlama,sorumlu ve termin verilmesi gerekecek.
Bu tabloda değerlendirme yapmak için isterseniz sizin kabul edilebilir riskiniz olmaz yada kabul edilemez olmaz. Karar sizin.
- Önleyici faaliyet yerine Risk yaklaşımı; *Yukarıda ki işlemi yaptıktan sonra riskin farkında olma ve çözüm bulma çabası önleyici faaliyetin yapmaya çalışıp hiç yapamadığı ile çelişince DÖF ümüzün Ösü ortadan kalkmış olmuş.
- *Risk=kesin olmayışın etkisi olarak tanımlanmış :) *Adı ne olursa olsun Olmasını hiç istemeyeceğimiz şey tam karşılığı.
Genel faktörü bu olsa da madde madde yapılan değişiklikleri de yakında paylaşacağım.
www.qatechnic.com a teşekkürler.
28 Mart 2016 Pazartesi
BRC V.7 - BRC STANDARDI
Bugünki paylaşım BRC Hakkında:
Kısaca BRC: İngiliz perakendeciler- İngiliz Perakende Konsorsiyumu tarafından 1998 'de oluşturulan gıda güvenliği standartlaını kapsayıcı bir standart olup , gıda üretim işletmelerinde hijyen, sağlık, güvenliği sağlamak için gıda nedenli oluşabilecel risklerin tehlikelerin yok edilmesi için şartları kapsayan bir standarttır.
GIDA TARIM HAYVANCILIK BAKANLIK- BASİT
ISO 22000 STANDARTDI - ORTA
BRC-IFS GİBİ GLOBAL STANDARTLAR ÜST olarak sınıflandırılır.
BRC Şuan dünya üzerinde kabul edilen yaygın olmayan fakat her firmanın hedefi olarak görülen standarttır.
Bu standardı incelediğinizde sizden iso 22000 den farklı olarak daha net şeyler istediğini görebileceksiniz.
Standardı linkden indirebilirsin.
Sevgiler.
Ceren
Link we transferdir: http://we.tl/NYflcTlGDx
Süre dolum uyarısı verdiğinde altta ki yorumdan bana ulaşabilirsiniz.
Kısaca BRC: İngiliz perakendeciler- İngiliz Perakende Konsorsiyumu tarafından 1998 'de oluşturulan gıda güvenliği standartlaını kapsayıcı bir standart olup , gıda üretim işletmelerinde hijyen, sağlık, güvenliği sağlamak için gıda nedenli oluşabilecel risklerin tehlikelerin yok edilmesi için şartları kapsayan bir standarttır.
GIDA TARIM HAYVANCILIK BAKANLIK- BASİT
ISO 22000 STANDARTDI - ORTA
BRC-IFS GİBİ GLOBAL STANDARTLAR ÜST olarak sınıflandırılır.
BRC Şuan dünya üzerinde kabul edilen yaygın olmayan fakat her firmanın hedefi olarak görülen standarttır.
Bu standardı incelediğinizde sizden iso 22000 den farklı olarak daha net şeyler istediğini görebileceksiniz.
Standardı linkden indirebilirsin.
Sevgiler.
Ceren
Link we transferdir: http://we.tl/NYflcTlGDx
Süre dolum uyarısı verdiğinde altta ki yorumdan bana ulaşabilirsiniz.
Gıda güvenliğini kurmak için işe girmiş, sürdürmek için yemin etmiş ve sorularını kimseye soramamış Gıda mühendisi veya Gıda üreticileri merhaba,
Kısaca kendimi tanıtayım:
Gıda mühendisliği bölümünden mezun oldum, yeterli gelmediği için yanı sıra işletme ve Gıda alanında yüksek lisansımı tamamladım.
Daha sonrasında çeşitli alanlarda sürekli işletme içi üretim, kalite ve her iki alanda da yönetici olarak çalıştım.
Çalıştığım yerler arasında Beyaz et , Şekerleme, Bisküvi, Meyve suyu , Konsantre içecekler, Organik Gıda, Kuru Gıda fabrikaları ve Gıda mikrobiyolojisi ve ambalaj Lab ı gibi bir çok alan var.
Çalışma hayatımın ilk 5 yılında çalıştığım yerlerde devamlı çok fazla iş yükü altında çalıştım.
Bu sanılanın aksine çok fazla şeyi bir arada görmemi ve çözüm bulmam gerektirdiği için sonuçları mükemmel oldu. Önemli olan nerede nasıl çalıştığınız değil ne kadar sorun yaşayıp nasıl altından kalkabildiğiniz ile başlıyor.Bu blogu açarken çeşitli alanlarda 4 farklı sürekli danışmanlık yaptığım yer bulunuyor.
Çünkü yaşadığınız sorunların hepsi size okuyarak elde edemeyeceğiniz tecrübeler bırakıyor. Ve ben bunu paylaşmaktan hoşlanıyorum ve yardımcı olmaktan hoşlanıyorum.
Bu blog da size yardımcı olmak, takıldığınız konulara yardımcı olabilmek amacıyla açıyorum.
Yardımcı olabileceğim konular: Katkı maddeleri, üretim hataları, organik ürün kayıtları, M.biyolojik sıkıntı çözümleri, Kalite sorunları gibi özellikle BRC V7, HACCP, ISO9001,ISO22000 kalite kayıtları ve evrak hazırlıkları.
Destek ekibi- CEREN
Etiketler:
BRC,
GIDA DANIŞMANI,
GIDAGÜVENLİĞİ,
ISO22000,
ISO9001
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)