ISO9001:2015 Güncelleme Bilgilendirmesi:
Şuan çoğu kişinin ilgisini çekmeyecek çünkü güncellemenin kesinleşmesi için daha tammm 3 yıl var:)
Ama yönetim sistemlerinin başındaki insanlardan yılı dolmadan önce bu geçişin tamamlanması istenecektir. Eğitimini almanız gereken geçişde ki değişiklikler aynen şu şekilde olacak:
Öncelikle tanım değişikliklerine göz atalım:

Standartta terim harici yapılan değişikliklerde şu şekilde:
- Dokümante edilmiş bilgi kısaca DOBİ diye geçecek. (Prosedür,Talimat,Form adına daha önce ne dediyseniz artık standart ismi yok) *Bana kalırsa olduğu gibi kalsın kalmasın da sorun yok çünkü. Personeliniz öyle bilsin öyle uyarlasın(Yeni bir isim verip belgeleri birbirlerine karıştırmalarına değmez)
- El kitabı zorunlu değil. *Çoğunuz için tüm sistem kurulduktan sonra hazırlamak zorunda kaldığı bir toplamlar bütünüydü. Serbest kalması güzel fakat kuralların toplandığı bir belge yani Dobi sistemin sürdürülebilir olması için gerekli derim ben.
- Dış kaynaklı ürün ve Hizmetler.
- Dışarıdan tedarik edilen proses,ürün ve hizmetlerin kontrolü *Bu maddenin tamamı ISO9001 de artık hizmette var denmesi(Yani üretici değilim 9001 uygulayamam mı? Sorusunun Evet,Sende uygulayabilirsin çünkü hizmet, tedarikçi sektörleri içinde 9001 çok gerekli cevabı.
- Dışarıdan tedarik edilen proses, ürün ve hizmetlerin kontrolü *Gıda üreticisi/yöneticisi isen Fason kavramını kontrol et , Tedarikçi isen veya hizmet alıcısı isen kontrol etmek senin hakkın bunu kullan. Bende kullanmana sebebin oldum diyor.
- Riske dayalı düşünme ile kontrollerin ve kapsamların belirlenmesi *Bu konu biraz sıkıcı olacak ama gıdacılar risk mantığına yakın insanlar.Bunu biraz şöyle düşünün risk sadece üretimde sevkde hammadde de değil diğer departmanlarda artık risk belirleyip önlem alacaklar. Bunu genişce şu şekilde açıklayabiliriz.
Bir departman düşünün muhasebe: Sermaye yatırıma yetersiz gelebilir, yurtdışında yeni bir pazara girdiğinde zarar edebilir, karda edebilir ama parasını alamayadabilir.
Bunun için ben şu şekilde bir tablo hazırladım. Risklerimi önemseyen ben için 3 aşamalı siz daha titizseniz 4-5 da uygun
Tablo bir satınalma departmanının bir riski siparişin geç açılması
Sorular : Konu ne? Fonksiyonu ne? Riski ne?Neden olmuş olabilir? Etki katsayısı kaç olacak? Etkilenen birim ne olacak?(Bu sorunun cevabı firma imajı bile olabilir) Bu riskin olasığı ne? Değelendirme siddeti ne olacak? Bunun sizin için önemi ne? Aksiyon ne? 2. aşama etki etti çözüm bulduk sonuç elde ettik mi? yeniden her soru için planlama,sorumlu ve termin verilmesi gerekecek.
Bu tabloda değerlendirme yapmak için isterseniz sizin kabul edilebilir riskiniz olmaz yada kabul edilemez olmaz. Karar sizin.
- Önleyici faaliyet yerine Risk yaklaşımı; *Yukarıda ki işlemi yaptıktan sonra riskin farkında olma ve çözüm bulma çabası önleyici faaliyetin yapmaya çalışıp hiç yapamadığı ile çelişince DÖF ümüzün Ösü ortadan kalkmış olmuş.
- *Risk=kesin olmayışın etkisi olarak tanımlanmış :) *Adı ne olursa olsun Olmasını hiç istemeyeceğimiz şey tam karşılığı.
Genel faktörü bu olsa da madde madde yapılan değişiklikleri de yakında paylaşacağım.
www.qatechnic.com a teşekkürler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder